Domov pro seniory v Bystrém

ZVĚTŠIT PÍSMO
s m l
KONTAKT
adresa
Svazek obcí AZASS
Domov pro seniory v Bystrém
Nad Kašpárkem 496
569 92 Bystré
e-mail
dpsbystre@tiscali.cz
telefon
730 171 294
734 673 693
461 653 161
Napište nám
Aktuality

1. března 2024

Ochotnický soubor J. V. Kryšpína pozval klienty na divadelní představení Slavičí... více...

13. února 2024

V Domově proběhne masopustní průvod. K občerstvení se bude podávat káva a smažené... více...

1. prosince 2023

AKTIVITY DOMOVA V PROSINEC 2023   5.12.        ... více...

30. listopadu 2023

Vánoční stromeček společně rozsvítíme v 13,30 hod. Hudební doprovod nám zajistí... více...

27. listopadu 2023

Kaple domova - zádušní mše za zemřelé v roce... více...
ODKAZY
SPOLUPRACUJEME

Jmenuji se LERRY!

  

Jméno psa:     LERRY                                           

Plenemo:        labrador retriever

Nar.:              24.7.2015

Tetovací číslo: 30 633

Půjčitel:             Pomocné tlapky o.p.s.

                     V. Kratochvíla 1073,

                     332 02 Starý Plzenec

 

Tak toto je náš nový obyvatel a terapeut!

Pro naše zařízení ho vycvičil Jiří Tomášů, cvičitel, který tuto činnost provádí pro obecně prospěšnou společnost Pomocné tlapky.

Lerry je černý labrador retriever a v uplynulých dvou letech absolvoval výcvik na asistenci a canisterapii.

Jak nás napadlo požádat o vycvičení psa?

Přemýšleli jsme delší dobu, jak ozvláštnit prostředí našeho domova, jak dopřát našim obyvatelům kontakt s živým zvířetem, jak vnést více radosti do života obyvatel i zaměstnanců? A tak jsme hledali, až jsme našli kontakt na „Pomocné tlapky“, které jsme oslovili v říjnu roku 2016. Průběžně jsme komunikovali a připravovali se na to, že mít psa v zařízení neznamená jen naučit se s ním pracovat, ale postarat se o něj i mimo práci, zajistit mu trvalou péči a bezpečí.

V březnu 2017 jsem byla pozvána na první pohovory do Plzně. Účelem bylo zjistit naše představy a možnosti a seznámit se s našimi povinnostmi vyplývajícími ze smlouvy o výpůjčce psa mezi „Tlapkami“ a Svazkem obcí AZASS, potažmo Domovem pro seniory v Bystrém.

V květnu 2017 jsme byly já, jako budoucí pečovatel a paní Eva Graciasová, jako terapeut pozvány k týdennímu pobytu v Plzni, kde jsme obě absolvovaly základy výcviku a spolu s Lerrym jsme vykonaly zkoušky, které ověřily naše schopnosti psa vést a schopnosti psa ke canisterapii a k přístupu do veřejných prostor. Následně přijel pan Tomášů k nám do „Domova“ a strávil s námi několik dnů, aby nás se svojí paní naučili konkrétní techniky a přístupy.

Nyní je tedy Lerry v našem Domově a za pomoci našich vyškolených pracovníků pracuje s našimi obyvateli, pomáhá jim uvolnit se, zahřívá je, předává jim svou energii, provádí masáže. Umí otvírat dveře, podat potřebné věci, pracovat ve skupině. Svým temperamentem přináší radost a pobavení, svými schopnostmi pomoc a úlevu.

Aby Lerry neztratil nacvičené schopnosti, potřebuje se stále cvičit a zdokonalovat, udržovat sociální kontakt.

Je třeba, aby měl často možnost pohybovat se ve městě, ve veřejných prostorách, kam má jako asistenční pes neomezený přístup. Může se svým doprovodem do obchodů, restaurací, zdravotních a sociálních zařízení, lékáren, dopravních prostředků, škol, sportovních a kulturních zařízení. Poznáte ho tak, že na sobě má zelenou košilku, na které je označen jako „ šikovný společník“. Ten, kdo s ním bude chodit do veřejných prostor má průkaz držitele, který ho opravňuje se psem do veřejných prostor vstupovat, zároveň však má povinnost psa zvládnout a usměrnit.

Prosím všechny, kteří se s Lerrym potkají, aby nám pomohli dodržovat nastolená pravidla, která jsou pro nás důležitá. Pokud je Lerry v Domově, tak pracuje. Prosím všechny návštěvníky, aby ho při práci neoslovovali, nevolali, nenabízeli mu pamlsky. Měl by potom tendenci se s každým vítat a to, pokud například doprovází obyvatele u chodítka, může ohrozit jeho stabilitu.

Pokud máme na dveřích pokoje upozornění na to, že v pokoji probíhá individuální canisterapie, tak do něj, prosíme, nevstupujte. Pes by se přestal soustředit a celá terapie by byla narušená. Seznámit se s Lerrym a pohladit ho, můžete kdykoli u mě v pracovně, tam odpočívá a nepracuje.

Věřím, že chápete naše některá omezení, která vyplývají ze zvláštního režimu, který asistenční pes a lidé, kteří s ním pracují, potřebují. Děkuji, že nám pomáháte tím, že je dodržujete.

Jiřina Leinweberová


 

2050_s lerrym4.jpg
2051_s lerrym8.jpg
Redakční systém MaRS 2.1 ▪ regrafika © 2011 ▪ http://www.regrafika.cz