Domov pro seniory v Bystrém

ZVĚTŠIT PÍSMO
s m l
KONTAKT
adresa
Svazek obcí AZASS
Domov pro seniory v Bystrém
Nad Kašpárkem 496
569 92 Bystré
e-mail
dpsbystre@tiscali.cz
telefon
730 171 294
734 673 693
461 653 161
Napište nám
Aktuality

1. března 2024

Ochotnický soubor J. V. Kryšpína pozval klienty na divadelní představení Slavičí... více...

13. února 2024

V Domově proběhne masopustní průvod. K občerstvení se bude podávat káva a smažené... více...

1. prosince 2023

AKTIVITY DOMOVA V PROSINEC 2023   5.12.        ... více...

30. listopadu 2023

Vánoční stromeček společně rozsvítíme v 13,30 hod. Hudební doprovod nám zajistí... více...

27. listopadu 2023

Kaple domova - zádušní mše za zemřelé v roce... více...
ODKAZY
SPOLUPRACUJEME

Základní informace

Canisterapie je léčebný kontakt člověka se psem. Je to podpůrná aktivizační metoda, která má pozitivní vliv na psychickou i fyzickou stránku člověka, který ji užívá. Dochází při ní k přenosu energie ze psa na člověka.

Canisterapie je práce týmová, tým tvoří pes, pečovatel, uživatel a pracovník zařízení.

Pes

Pro tuto aktivitu jsou vybíráni psi, v jejichž povaze je aktivní zájem o kontakt s člověkem, jsou ovladatelní a přizpůsobiví. Pes pro tuto činnost musí mít zkoušky, kterými prokáže vhodnost pro canisterapii. Přezkoušení probíhá poprvé po 18 měsících, dále po 2 letech, pes před nimi stráví ve výcvikovém středisku 2-3 dny s pečovatelem, tedy člověkem, který se mu věnuje v práci i soukromí.

Pečovatel

Měl by být trestně bezúhonný, je vhodné, aby absolvoval canisterapeutický kurz, či výcvik. Nese odpovědnost za zdravotní stav psa, pravidelnou vakcinaci, odčervení, ošetření proti klíšťatům, měl by chránit psa před nadměrnou zátěží. Zajišťuje péči o psa při jeho pobytu mimo zařízení.

Uživatel

Před terapií je nutno zjistit, jak reaguje, zda má uživatel psa rád a zda netrpí alergií. Zde je nezastupitelná role klíčového pracovníka a sociálního pracovníka, ev. zákonného zástupce, kteří společně s pečovatelem plánují jak s uživatelem pracovat tak, aby canisterapie doplňovala a podporovala celkovou práci s uživatelem.

Aktivizační/ rehabilitační pracovník zařízení

Zná prostředí, uživatele, anamnézy a zájmy uživatelů, jeho ev. cíle. Je prostředníkem mezi uživatelem a pečovatelem, komunikuje s rodinou uživatele. Umí napolohovat uživatele, zná základy práce se psem. Musí znát psa tak, aby dokázal odhadnout, kdy terapii ukončit, aby psovi zajistil dostatek odpočinku a relaxace.

Prostory pro provádění canisterapie

Zařízení má vymezeny prostory k provádění canisterapie a prostory kam nemůže. V DpS v Bystrém budeme pod psa používat na postele a křesla uživatelů speciální přikrývku, kterou zajistí k práci pracovník zařízení, včetně její údržby a praní. Zařízení také zajistí váleček na odstranění chlupů z oblečení, prostory, kde se může pes napít a odpočinout.

Záznamy o canisterapii a reakcích uživatele

Vedoucí DpS spolu s pracovníky, kteří jsou pověřeni prováděním canisterapie zajistí rozvrh canisterapie, frekvenci a způsob u jednotlivých uživatelů v závislosti na možnostech psa. Záznamy o průběhu canisterapie u jednotlivých uživatelů, včetně fotodokumentace/ pokud s ní uživatel souhlasí/ provádí ten, kdo terapii provádí. Zprávy o práci psa a jeho zdravotním stavu, včetně fotodokumentace vypracovává vedoucí zařízení.

 

Redakční systém MaRS 2.1 ▪ regrafika © 2011 ▪ http://www.regrafika.cz